Et lille sagn fra Sarup.

Et lille sagn fra Sarup.

Tilsendt af Hans J. Hansen, Mølvang 11, Skovby.

Skatten i Brokhøj.

Sådan står der at læse i Rabens bog om Lysabild Sogn:

Brokhøj er en nu sløjfet stenaldergrav ved Sarup.

Den ligger ved kirkevejen syd for Andreas Jensens og Peter Andersens gård.

Der fortælles at der i Brokhøj ligger en skat begravet, men at den ikke må røres.

Såvidt meddeleren der, gårdejer Hans Jørgensen, Sarup   –  At skatten ikke må røres, må vel udlægges som at det i så fald vil gå gården eller dens  beboere ilde.

Måske var det så bare en tilfældighed, eller var det alligevel denne ”trussel” der afholdt enken i næste generation, Ellen Jensen, fra en i øvrigt planlagt eftersøgning med metaldetektor umiddelbart inden hun afhændede ejendommen ?

Så megen sandsynlighed er der dog i sagen, at manden på gården, Hans Jensen, engang fortalte mig om en beretning i gårdens gamle papirer, at man i svenskerkrigens tid skal havde samlet gårdens sølvtøj og for at beskytte det, gravet det ned i Brokhøj – og så ikke har kunnet finde det igen.

Måske gemmer stedet endnu på sølvskatten fra svenskerkrigens tid.

2 Replies to “Et lille sagn fra Sarup.”

 1. hej hvor på kortet lå Brokhøj, min familie stammer fra en gård ved navn Brokhøj! Ole Andreas Madsen
  tove Albertsen barnebarn af Gertrud Marie Madsen (født Brems) og Rudolf Madsen, søn af Ole Andreas Madsen. Mener han må være farbror til min morfar, trods det at han døde mange år før min morfar blev født!
  Et lille spørgsmål – om du ved noget særligt om Andreas Madsen: født 1855 død 1864, han blev jo kun 8 år. jeg har nogle tegninger( originalerne ligger i arkivet i Brædstrup) Jeg har dog kopier i min PC’er af en dreng ved det navn og kunne så godt tænke mig at vide om det er ham
  Venligst Tove Brems Albertsen.
  Jeg er så nysgerrig på min morfars familie, da jeg kun har kontakt til en kusine til ham i Brædstrup (en gammel dame, sig det ikke til hende 😉

 2. Hej Tove.
  Jeg bliver desværre svar skyldig.
  Sagnet er noget der er blevet tilsendt fra Hans J. Hansen, og viderebragt i vores lokale medie.
  Måske vores lokale sognehistoriske forening kan være behjælpelig.
  https://lysabildarkiv.dk/
  Mvh
  Erik

Lukket for kommentarer.