Hellig tre konger skikken

På Als og Sundeved, Kegnæs og Ærø findes en gammel Hellig tre konger-skik, som folder sig ud hvert år den 5. januar om aftenen. Skikken går ud på, at man klæder sig ud og efter mørkets frembrud går på besøg hos venner, naboer, bekendte, som skal forsøge at gætte, hvem de har fået gæster af. Hvis de ikke kan gætte det, beholder man masken på og forlader huset uden at give sig til kende. Og så går man videre til næste hus. Der er mange gode historier om folk, der har haft besøg af nogle forklædte, som de ikke anede, hvem var. Og der kan gå flere år, før de finder ud af, hvem de rent faktisk havde besøg af. Det er rigtig fornøjeligt.

Har du ikke lyst til at være med?
Her er “opskriften”: Find ud af, hvem du vil ”gå sammen med”, og find på nogle gode forklædninger. Spis tidligt og tag derefter på besøg hos naboer, venner eller nogen du aldrig har besøgt for at ønske dem godt nytår. I bliver nok budt på en skænk, mens de forsøger at gætte, hvem I er. Men gætter de det ikke, skal I ikke give jer til kende. Omvendt skal I lade maskerne falde, hvis de gætter Jer. Sådan kan I gå fra hus til hus, og det er skik, at man kun ringer på, hvor lyset er tændt ved hoveddøren.

I gamle dage
Jørgen Iversen på Lysabildgade fortæller, at Hellig tre konger skikken stammer fra Ærø, hvor pigerne blev sendt ud at tjene på Als. Og ved Hellig tre konger kom karlene fra Ærø herover og gik udklædte rundt og søgte deres piger op.
Førhen var det skik, at børnene gik Hellig tre konger i mørkningen (efter kaffetid), og de unge (konfirmanderne) gik først på aftenen. De voksne gik hele aftenen og smed maskerne i det private hjem, hvor de befandt sig lige før midnat. Men de fleste søgte hjem og smed maskerne derhjemme, husker Jørgen Iversen. Siden begyndte det så med, at man kunne tage til Hørup til maskefald.

Fotos fra tidligere år
Se billeder fra Hellig tre konger 2009 i Lysabild Klubhus her:


Direkte fra fængslet kom han til klubhuset i Lysabild, skarpt fulgt af konen Anette og en politimand – altså Stein Bagger. Og han delte leasingkontrakter ud, hvor “det med småt” fyldte hele siden. Der var dog ingen, der bed på, og skrev under. Politimanden tjekkede også lige klubhusets bevilling, nu da han alligevel var her. Så Arne Duus måtte finde den frem, og heldigvis var alt som det skulle være.
Og så var der fire friske malere, der tilbød at male sort – med sort maling forstås 🙂 
Der var så rigeligt med præmier til de to hold, for Restaurant Drejby havde sponsoreret en middag for to, som gik til malerne. Bager Migge gav et gavekort på en kagemand og Dagli’ Brugsen i Skovby gav 3 flasker Sydals vin, og de to præmier gik til Stein Bagger holdet. 
Kan du gætte hvem, der gemmer sig bag maskerne? Jane Andresen var Stein Bagger, Janne Jørgensen Anette Uttenthal og Erling Jørgensen var politimanden. De fire “sorte” håndværkere var Birthe og Norbert Carstensen samt Inge og Carl Chr. (Calle) Christiansen.

Se billeder fra Hellig tre Konger 2008 på Skovby Kro her:

Se fotos fra Hellig tre konger 2007 på SKovby Kro her: