Velkommen til Lysabild-Skovby området

I 2015 udviklede vi i samarbejde med Skovby Landsbylaug en velkomstfolder for tilflyttere. Se folderen som pdf ved at klikke på billedet.

 

Natur

Som billederne antyder, er der fantastisk natur i området. Sognet ligger omkranset af Lillebælt til den ene side og Kegnæs Hav til den anden side. Her er god landbrugsjord, skønne strande og eng-arealer. Og i nabolaget har vi Nørreskoven, som er en perle blandt Danmarks skove.

Én af de store cykelruter i Danmark krydser gennem sognet via Lysabild, Sarup og Mommark. I Høruphav starter Gendarmstien, som snor sig langs kysten og Flensborg Fjord hele vejen til Kruså. Og hvis man er lystfisker, er det en offentlig hemmelighed, at Pøls Rev er et rigtig godt sted at fiske.

I Mommark og Høruphav er der lystbådhavne, og hvis du er til windsurfing, er Kegnæs Hav ved Drejet (på vej til Kegnæs) det helt rigtige sted at sejle. Ved Drejet ligger også områdets bedste badestrand, Kærneland.

Turisme

Der er både noget for de vildt kloge og dem, der ikke kan få nok af naturen – f.eks. lystfiskerne, windsurferne og sejlerfolket. Og så er der Vibæk Vandmølle, Sønderborg Slot og monumenterne på Dybbøl, der vidner om Sønderjyllands specielle historie. Du kan også tage en eendags-tur med færgen til det idylliske Ærø – for bare at nævne lidt af det, der venter dig, når du vælger at lægge din ferie på Sydals.

For pilfingre vil det være et must at komme til Universe, forlystelses parken for hele familien der ligger ved Danfoss i Nordborg. Der er også masser af andre oplevelser i Sønderborg-området, men du kan selvfølgelig også kombinere ferien på Sydals med en dagstur til marsken eller Sydslesvig.

Een ting er sikkert: Der er overnatningsmulighed på Sydals. Der er nemlig rigtig mange ferieboliger og campingpladser i området. Næst efter Rømø i Skærbæk Kommune har vi flest ferieboliger i hele Sønderjylland. Og der bliver endnu flere, for i øjeblikket udstykkes nye sommerhusgrunde – f.eks. ved Skovmose, som udmærker sig ved at have en unik badestrand, kaldet Kærneland.

Erhverv

Landbrug, handel, håndværk og turisme er de typiske erhverv i Lysabild Sogn. Men der bor også mange, der hver dag pendler til de store industri- og elektronikvirksomheder, som Sønderborg-området er så rig på.

Landbruget og tilhørende erhverv er traditionelt dominerende, men turisme er også blevet en faktor i økonomien i området. Sydals er det turistområde, der har næst-flest ferieboliger i Sønderjylland.

Turister
Og der bliver endnu flere ferieboliger. Der er udstykket nye sommerhusgrunde bl.a. ved Skovmose og på Kegnæs. I 2005 åbnede forlystelses parken Danfoss Universe i Nordborg, som er blevet et stort besøgsmål. I 2013 skiftede parken navn til Universe og bliver konstant udbygget. Men der er også masser af andre oplevelser for en ferierende familie.

Infrastruktur
Fra Sønderborg Lufthavn er der hyppige forbindelser til København og udlandet, ligesom der er 2-timesdrift mod Århus og København med toget fra Sønderborg Station. I April 2012 blev Sønderborg Motorvejen indviet, så man nu kan køre direkte på motorvejen fra Alsundbroen. Der er også et par vigtige færgeruter – fra Fynshav mod Søby (Ærø) og Fynshav mod Bøjden(Fyn).

Job og bosætning
Lysabild Sogn er stedet at bosætte sig, hvis man leder efter ro og idyl med mulighed for at nå byen hurtigt. Husene er til at komme i nærheden af for penge. Du kan også bygge nyt. Der er aktive landsbymiljøer og busserne kører også på Sydals. Og endelig er der mange jobmuligheder i Sønderborgområdet – også for ægtefællen.

2 tanker om “Velkommen til Sydals”

 1. Hej. Kan i hjælpe?
  Jeg har lavet en julekalender på Facebook siden Kegnæs en lille plet ved Slesvig Strand. Hvor lå Lysabild slot. Se mere her En kegnesisk historisk julekalender
  19. december

  Nu er det kun🌲🌲🌲🌲🌲 dage til jul

  Hagens Eg
  Allerede i Jord-Bogen kaldes de længst mod øst liggende Gaarde Hagens Eg.
  Til dette knytter sig følgende sagn:
  En Junker Hagen, som boede på Kajnæs, havde forelsket sig i Junkerens Datter, som boede på Lysabild Slot.
  En morgen, da han var undervejs til Lysabild, for at anholde om hendes Haand, indskar han to hjerter i Barken paa et stort Egetræ. Over Hjerterne i Barken skar han Korsets Tegn, som et godt Varsel for sin Gang.
  Paa Borgen i Lysabild blev han imidlertid afvist med Haan og Kulde.
  I sin Harme lod han Træet med de to Hjerter hugge om, og han drog i det fremmede. Men den afhuggede Egestump slog nye Kviste, der i Tidens løb voksede op til et stort Træ.
  Dette Træ stod i flere Hundrede Aar, og paa hele Kajnæs kaldtes det kun for “Hagens Eg”. Træet er nu for længst fældet, men Navnet lever.

  Tilføjelse: Hagensig er i dag en vej på Kegnæs

  Øst for Hjortholm, ikke langt fra Smedien, laa indtil forrige Aar (1930) et gammelt Hus, kaldet “ e Palæ”.
  Paa dette Hus fandtes over Døren følgende Indskrift: “Frydenlund er opbygd af Jørgen Christensen og Anna Christine Kaads, Aar 1795, den 25. Marts oprejst. Kom over Is til Keynis”.
  Huset brændte sidste Sommer, men Bjælken med Indskriften reddedes og findes nu (skrevet 1931) paa Sønderborg Museum. Mvh bentpetersson

 2. Hej Bent
  Jeg beklager først og fremmest at ingen har set dit spørgsmål før nu. Det er en meget spændende historie, men jeg tror at du skal prøve at henvende dig til Lysabild Sognehistoriske Forening. De kan muligvis svare på spørgsmålene. Deres hjemmeside er: https://lysabildarkiv.dk/
  Vh. Allan Tychsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *