Skattejagt med GPS (geocaching) på Sydals

Ny familiesport breder sig som ringe i vandet
Unge og ældre samles om denne sport, der bringer én rundt på steder, hvor man ellers ikke ville komme. På de skønneste steder i landskabet – både herhjemme men også i resten af verden. Sporten kombinerer bevægelse, naturoplevelser, orientering ved hjælp af kort og kompas og internettet.

Hvordan kommer man igang?
Man opretter sin profil enten som enkeltperson eller som team (familie, vennegruppe, interessegruppe el.lign.) på hjemmesiden www.geocaching.com. Herudover kræver denne sport, at man ejer en håndholdt gps, og så er det bare med at komme afsted.

Hvor finder man caches?
Her på Sydals ligger der nu en række caches (=skatte) på en rute, som viser de flotteste og mest spændende steder, som vi lokale måske kender rigtigt godt og kunne tænke os, at andre også oplever. Jeg har lavet en tur rundt i vores område, som jeg har kaldt Sydals-turen. Den består af 15 caches. Turen starter i Lebøl og går over Tandsgårdsvej, Tandshede, Lille Mommark, Mommark Færgegård, Dalmose, Sarup Kirkevej, Nørregade, Lysabildgade, Grønforten, Birke/Nedervej, Fjelby, Vibøgetoft/Kobbertoft, Oddebæk og Lebøllykke.
Denne tur er blevet rost meget af garvede geo-cachere, fordi de har fået lov til at opleve disse skønne steder ad de små veje og samtidigt er blevet udfordret på deres kunnen.
Der ligger også caches i Lysabildskov, ved Saruphav, ved Pølsrev og ved fyret på Pøl og mange andre steder på Sydals.
På hjemmesiden kan man på et kort se, hvor der ligger caches…og der er rigtig mange!

Hvad er en geocacher?
At være geocacher er lig med at kunne lide at opsøge nye steder og opleve naturen på tæt hold – og passe på den. En geocacher færdes stille og roligt både i sin bil, på sin cykel eller gående. Alt efter, hvad der er muligt. Som i alle andre sports-grene er der nogen, der går meget op i sporten, mens andre bare gør det, fordi det er sjovt. Nogen har logget flere tusinde caches og andre under hundrede.

Er der forskellige slags caches?
Der findes mange forskellige cach-typer. Blandt andre er der nogle steder, hvor man samler affaldet op, der ligger på stedet og tager det med sig (cach in trash out). Størrelserne er også forskellige. Der er bitte små nano-caches, som ikke er større end en ært, så er der film-hylstre med en logstrimmel i. I madkasse-størrelsen er der plads til en lille log-bog og nogle bytteting. Så er der nogle der er noget større, og derfor er der også plads til lidt større bytteting. Byttetingene er små billige ting, som især børnene har stor glæde af. Som et ekstra krydderi kan man være heldig at finde en geo-coin eller en travel-bug. Fælles for disse 2 ting er, at de rejser fra cach til cach. De kan f.eks have en mission om at nå et bestemt mål måske i et andet land. Jeg har lige sendt en lille Peter Plys på en affalds-mission på natur-skønne steder.
Coins og TBs har et unikt nummer og derfor kan man følge dens rejse rundt i hele verdenen på et kort på hjemmesiden.
Der er caches, hvor man bare skal skrive sit navn i log-bogen og så selvfølgelig også gøre det på sin prodil på hjemmesiden. Men der er også caches, hvor man skal løse en opgave, inden man kan komme videre i et cach-forløb (multi-caches).

Er der regler?
Der er uformelle regler, såsom at man ikke må færdes på privat grund, og at der skal søges om at lægge caches i skove (det vil så stå i beskrivelsen). Der er et forum på den danske hjemmeside, hvor man kan blive meget klogere på sporten, og de regler der gælder.

Hvad gør jeg, når jeg vil i gang?
Man kan selvfølgelig vælge kun at søge caches, men det er rigtigt spændende selv at lægge nogle caches, som andre så skal finde! Der kommer meldinger pr. mail, når ens cach er fundet, og så er der små kommentarer fra finderen til at krydre det hele med. Der kan fortælles meget mere om geo-caching, men man får meget mere ud af at prøve det selv. Så log dig ind på www.geocaching.dk eller www.geocaching.com og få mere at vide.

Kirsten Opstrup / brugernavn:Akelakiki

Share on facebook
Del på Facebook

Vi drømmer om fællesskab

Vi drømmer om fællesskab

Udlevelse i verdensklasse

Udlevelse i verdensklasse

Renovering af Holstenerladen

Renovering af Holstenerladen

Find os på Facebook

InfoLand nyheder

    Lokal

  • Der er ingen indlæg

    Kommunal

  • Der er ingen indlæg